به گزارش مشرق، گروههای مختلف غذایی شامل گروه نان و غلات، سبزیها، میوهها، شیر و فرآوردههای آن، گوشت، تخممرغ، حبوبات و مغزهاست. گروه اول یعنی غلات و انواع نان، برنج، ماکارونی، بیسکوییت ساده و غلات، صبحانه آماده مصرف را در برمیگیرد که انرژی و مقداری از پروتئین کودک را تامین میکند. کودکان باید به طور روزانه حداقل شش واحد از این گروه مصرف کنند که نیمی از آنها از انواع غلات سبوسدار هستند. هر واحد این گروه معادل یک برش نان با اندازه 10×10 سانتیمتر(در نان لواش سه تا چهار برش)، نصف لیوان ماکارونی یا برنج پخته شده، یک لیوان غلات آماده خشک مثل برشتوک یا سه عدد بیسکوییت ساده است.
گروه سبزیها: این گروه شامل انواع سبزیهای برگی و غیربرگی است که ویتامینها و مواد معدنی بدن کودک را تامین میکند. کودکان روزانه به پنج واحد از این گروه نیاز دارند که هر واحد آن معادل سه تا چهار قاشق غذاخوری سبزیهای پخته و یا حدود یک لیوان سبزیهای خام شامل سبزیهای برگی سبز تیره یا زرد مثل اسفناج، هویج، بروکلی، کدو و ...برای تامین انواع ویتامینها.
گروه میوهها: این گروه شامل انواع میوههای تازه و خشک و تامین کننده ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز کودک است. کودکان باید پنج واحد از این گروه در روز مصرف کنند که هر واحد آن معادل یک عدد میوه خام متوسط مانند یک عدد سیب متوسط یا حدود نصف لیوان آبمیوه یا کمپوت میوه است. لازم به ذکر است که میوهها و سبزیها موجب شادابی و حفظ سلامت کودک میشود.
کودکان روزانه یک لیوان شیر بنوشند
گروه شیر و فرآوردههای آن: این گروه شامل شیر، ماست، پنیر، کشک، دوغ و بستنیست. مواد غذایی این گروه به دلیل داشتن کلسیم، فسفر، پروتئین و بعضی ویتامینها برای رشد و استحکام استخوانها، دندانها و سلامت کودک لازمند. کودکان باید روزانه سه تا چهار واحد از این گروه غذایی مصرف کنند که هر واحد آن معادل یک لیوان شیر یا ماست،30 تا 45 گرم پنیر یا یکونیم لیوان بستنی کم چرب است.
گروه گوشت، تخممرغ، حبوبات و مغزها: این گروه شامل انواع گوشت مانند مرغ، ماهی، انواع گوشت قرمز، تخممرغ، حبوبات و مغزها(فندق، بادام، پسته، گردو و...) بوده و پروتئین، آهن، روی و بعضی از مواد معدنی مورد نیاز کودک را تامین میکند. کودکان باید در روز دو تا سه واحد از این گروه مصرف کنند که معادل 60 تا 90 گرم گوشت است. همچنین به جای 30 گرم گوشت قرمز، ماهی، ماکیان میتوان از یک عدد تخممرغ، نصف لیوان حبوبات پخته یا دو قاشق غذاخوری کره بادام زمینی استفاده کرد.
بنابر اعلام انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور برخی توصیهها در زمینه تغذیه کودکان دبستانی به شرح زیر است:
- تنظیم برنامه غذایی به صورت سه وعده اصلی و حداقل دو میان وعده
- مصرف صبحانه مناسب برای یادگیری بهتر، شادابی و تحرک بیشتر کودکان
- استفاده از خشکبار و ساندویچهای سالم و مغذی مانند نان، پنیر و گردو برای میان وعدهها
- کاهش مصرف قندهای ساده مانند انواع شیرینیها و آبنباتها
- کاهش مصرف سوسیس، کالباس و همبرگر و فراوردههای گوشتی آماده
- استفاده کمتر از غذاهای چرب و سرخ شده
منبع: ایسنا
کودکان به دلیل رشد و فعالیت به انرژی پروتئین و مواد مغذی کافی نیاز دارند. تغذیه مناسب میتواند موجب رشد کافی و افزایش قدرت یادگیری طی دوران تحصیل شود. تغذیه مناسب، داشتن یک برنامه غذایی متعادل، متنوع و شامل کلیه گروههای اصلی غذاییست که برای تامین احتیاجات غذایی کودکان در سه وعده اصلی و حداقل دو میان وعده توصیه میشود.